Ούτε οι παραλίες δεν είναι πια ασφαλείς από τις ανεμογεννήτριες!

Ούτε οι παραλίες δεν είναι πια ασφαλείς από τις ανεμογεννήτριες!

Νέα τροπολογία κατατέθηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή, η οποία επιτρέπει την προσωρινή προσαιγιάλωση πλωτών μέσων αποκλειστικά για την μεταφορά εξοπλισμού ΑΠΕ. Η τροπολογία έρχεται προφανώς να εξυπηρετήσει ακόμα περισσότερο τις εταιρείες βιομηχανικών ΑΠΕ, ώστε να μπορούν να εγκαθιστούν ανενόχλητα αιολικά εργοστάσια σε νησιά όπου οι κάτοικοι είναι αντίθετοι και προχωρούν σε κινητοποιήσεις στα λιμάνια.

Για τον αιγιαλό αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα μπαζώνεται από τον επενδυτή για να περάσουν τα φορτηγά με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες, με την υπόσχεση ότι μετά τα μπάζα θα απομακρυνθούν. Βέβαια η στοιχειώδης λογική δείχνει ότι μετά από μια τέτοιας έκτασης επέμβαση σε κάποια παραλία είναι αδύνατη η πλήρης αποκατάσταση. Η δε εμπειρία έχει δείξει ότι οι εταιρείες αιολικών ποτέ δεν προχωρούν σε οποιαδήποτε αποκατάσταση των καταστροφικών τους επεμβάσεων στο περιβάλλον.


ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 4797/2021 ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ Η
 Προσωρινή προσαιγιάλωση πλωτού μέσου για μεταφορά εξοπλισμού Α.Π.Ε.

Άρθρο 55

 Προσωρινή προσαιγιάλωση πλωτού μέσου για μεταφορά εξοπλισμού Α.Π.Ε.

 2. Στο τέλος της περ. η’ της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 2971/2001 (Α’ 285) προστίθενται πέντε εδάφια, ως εξής: «Για την προσωρινή προσαιγιάλωση πλωτού μέσου, με σκοπό αποκλειστικά τη διέλευση και μεταφορά του εξοπλισμού έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), της παρ. 1, υποβάλλεται αίτημα στην αρμόδια κτηματική υπηρεσία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τον ενδιαφερόμενο, υπέρ του οποίου έχει εκδοθεί η άδεια του έργου, εφόσον η ανωτέρω διαδικασία: α) προβλέπεται στην εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνοδεύει την Α.Ε.Π.Ο. και β) δεν προκαλεί αλλοίωση στη μορφολογία της ακτής και του πυθμένα, καθώς η διάταξη έδρασης για την εκφόρτωση είναι προσωρινή και απομακρύνεται άμεσα μετά το πέρας της διαδικασίας. Το αίτημα του προηγούμενου εδαφίου συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα, κλίμακας τουλάχιστον 1:1000, εξαρτημένου σε Ε.Γ.Σ.Α. ’87, όπου αποτυπώνονται οι ισχύουσες οριογραμμές αιγιαλού, παραλίας, όχθης, και παρόχθιας ζώνης και ο αιτούμενος προς παραχώρηση χώρος, καθώς και τεχνική έκθεση σχετικά με την προσωρινή διάταξη έδρασης για εκφόρτωση. Η αρμόδια κτηματική υπηρεσία, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών, μετά τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας λιμενικής αρχής, εκδίδει σχετική απόφαση έγκρισης για την απλή χρήση αιγιαλού κοινόχρηστης παραλίας και θάλασσας, με τον καθορισμό ανταλλάγματος για την παραχώρηση, σύμφωνα με το άρθρο 16Α. Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνει την κτηματική υπηρεσία, την οικεία λιμενική αρχή και την αρμόδια τελωνειακή αρχή για την έναρξη και λήξη των εργασιών προσαιγιάλωσης προσωρινού χαρακτήρα. Σε περίπτωση μη τήρησης των όρων και προϋποθέσεων, που έχουν τεθεί με την απόφαση παραχώρησης απλής χρήσης, λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας του άρθρου 27.».

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ:
https://www.facebook.com/esy.keratsiniou

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.e-synews.gr

ΠΗΓΗ  https://esy-keratsiniou.blogspot.com/

Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

Διεύθυνση: ΘΗΒΩΝ 321, ΑΙΓΑΛΕΩ, ΤΚ.12244

Τηλ. Επικ.: 210 5449779

e-mail: esy.perifereiaattikis@gmail.com

Ωράριο Λειτουργίας:

18.00 – 21.00 (ΔΕΥΤ-ΠΑΡ)